ללדת אחרי קיסרי - שירה גרפיט

VBAC Israel - לנל"ק ישראל - לידה נרתיקית אחרי קיסרי

052-5155529
עקבו אחריי | לקבוצה הסגורה
כניסה למערכת | הרשמה לאתר

לידת VBAC או קיסרי


בעת קבלת ההחלטה האם ללדת VBAC או ניתוח קיסרי חוזר, חשוב להבין את מכלול הסיכונים ליולדת ולילוד. משמעות הדבר היא להשוות את הסיכונים של ניתוח קיסרי לטווח קצר והארוך, הסיכונים של צבירת צלקות מניתוחים קיסריים ליולדות ולילודים, לסיכון כי ייווצר קרע ברחם באזור הצלקת, דבר המוביל לבעיות ולסיכונים מעבר לסיכונים הרגילים של לידה נרתיקית בדרך כלל.

 

גם אם אישה אינה מתכננת ללדת ילדים רבים, היא צריכה להיות מודעת לסיכונים של צלקות ניתוחים קיסריים מרובים על הריונות ותינוקות בעתיד. נשים רבות משנות את דעתן ומחליטות להיכנס שוב להריון, או להמשיך עם הריונות לא מתוכננים.

 

מהי השורה התחתונה?


אם אין צורך ברור בניתוח קיסרי בהריון הנוכחי, VBAC היא הבחירה הטובה יותר כי הוא:

  • בטוח יותר עבורך בהריון הנוכחי
  • בטוח הרבה יותר עבורך ועבור התינוקות שלך בכל הריונות עתידיים

כאשר בוחנים את נושא בריאותו ובטיחותו של הילוד במהלך הריון נוכחי, יש לדעת כי ל VBAC יש מספר יתרונות, ולניתוח קיסרי חוזר ישנם יתרונות אחרים.

 

 

לידת VBAC לעומת ניתוח קיסרי חוזר:
למרות המגבלות של המחקרים הנוכחיים הטובים ביותר, המסקנות הבאות הן ברורות:
* קרע ברחם: בקיעת צלקת תתרחש במהלך לידת VBAC יותר מאשר בניתוח קיסרי חוזר, עבור רוב הנשים, הסיכון לבקיעת הצלקת הוא כ -4.2 לכל 1,000 לידות VBAC. במילים אחרות, כמעט 238 נשים יאלצו לחוות את הסיכונים הכרוכים בקיסרי חוזר כדי למנוע קרע אחד ברחם במהלך לידת VBAC.
* מות עובר: בעוד בקיעת צלקת מהווה איום על חיי התינוק, הסיכון הנוסף כי התינוק ימות כתוצאה מבקיעת הצלקת במהלך לידת VBAC בהשוואה לנשים המתכננות קיסרי חוזר, הוא כ 1.9 לכל 10000 לידותVBAC . במילים אחרות, יותר מ 5200 נשים יצטרכו לחוות את הסיכונים הכרוכים בקיסרי חוזר כדי למנוע את מות תינוק אחר עקב קרע ברחם.
* כריתת רחם: במקרה של בקיעת הצלקת, יתכנו ויהיה צורך בכריתת רחם דחופה. עם זאת, ניתוחים קיסריים גם מעלים את הסיכון לכריתת רחם, ונשים המתכננות VBAC אינן בסיכון יתר לכריתת רחם לא מתוכננת מאשר נשים המתכננות קיסרי חוזר.
* צלקות מרובות ברחם: ככל שעולה מספר הצלקות מניתוחים קיסריים, ישנה עלייה גדולה בסיכוי לבעיות בהריונות ולידות הבאים:
1.קרע ברחם בלידה הבאה
2.הריון חוץ רחמי
3.שליית פתח
4.היפרדות שלייה (לפני הלידה)
5.שליה נעוצה (השלייה גדל באופן חריג אל דופן הרחם או אפילו עוברת אותו)

הגורמים הבאים לא מעלים את הסיכון לקרע ברחם במהלך הלידה:
1.סוג של צלקת הרחם לא ידוע
2.חתך אנכי נמוך של הרחם בניתוח קיסרי קודם (אם בוצע ניתוח קיסרי בשלב מוקדם יותר של ההריון, לפני צמיחת החלק התחתון של הרחם)
3.משקל העובר יותר מ-4 ק"ג
4.משך ההריון מעל 40 שבועות, ללא השראת לידה

הגורמים הבאים קשורים לסיכון נמוך של קרע ברחם, אבל מקרים מעטים מדי נחקרו מכדי לדעת את הסיכון האמיתי:
1.הריון תאומים: קרע ברחם לא נפוץ יותר בלידות VBAC של תאומים לעומת עובר יחיד
2.היפוך חיצוני: ממצג עכוז למצג ראש על ידי מניפולציה לבטן האישה לא נראה כגורם או קשור לקרע ברחם

 

מהן הבעיות השכיחות בניתוח קיסרי חוזר לעומת לידה נרתיקית?


כששוקלים VBAC לעומת קיסרי, הדגש הוא לעתים קרובות על בעיות פוטנציאליות הקשורות לצלקת הרחם בזמן הלידה בהריון הנוכחי. אבל התוצאה היא תמונה חלקית. הנשים והמטפלים צריכים לשקול את כל הסיכונים השונים בין לידה נרתיקית לבין ניתוח קיסרי. חלקם לטווח קצר כמו הסיכון לזיהום ודימום וחלקם סיכונים ארוכי טווח, כולל בעיות בהריונות הבאים. להלן מספר סיכונים נוספים מתוך הסיכונים הרבים הקשורים לניתוח קיסרי.

 

רוב מה שאנחנו יודעים על סיכונים אלה מגיע ממחקרים של ניתוחים קיסריים באופן כללי, ולא מתוך ניתוחים קיסריים מתוכננים. המחקרים הקיימים מראים כי סיכונים אלה פוחתים כאשר הניתוח הקיסרי מתוכנן. השאלה: כיצד ניתוח קיסרי מתוכנן עשוי להיות שונה מניתוח קיסרי לא מתוכנן?

 

יש לזכור כי בממוצע כ- 3 מתוך 4 נשים לאחר קיסרי תלד בלידה נרתיקית בסביבה המעודדת ותומכת ב VBAC (ופחות מ 1 מ 100 יחוו קרע ברחם). גם במקרים בהם נאמר לנשים שסיכוייהן ללידת VBAC נמוך, אך ניתנה להן ההזדמנות, רובן ילדו לידה נרתיקית.

 


נקודות להשוואה בין לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי לבין ניתוח קיסרי חוזר:

* בעיות פיזיות עבור אמהות: לעומת לידה נרתיקית, ניתוח קיסרי מעלה את הסיכון של האישה במשך מספר בעיות פיזיות. ישנן בעיות נפוצות פחות, אך מסכנות חיים, כולל דימום (דימום חמור), קרישי דם, חסימת מעי (עקב צלקות והידבקויות מהניתוח), ובעיות הרבה יותר נפוצות כמו כאב ארוך טווח וקשה יותר וזיהום. גם לאחר ההחלמה מהניתוח, הצטלקות הרקמה והידבקות מעלות את הסיכון לכאבי אגן ממושכים ועיוותי מעי.


* אישפוז בבית-חולים: משך האישפוז בבית חולים לאחר ניתוח קיסרי ארוך יותר, והסיכוי לאישפוז חוזר גדול יותר.


* רווחה רגשית: אישה שעברה ניתוח קיסרי עלולה להיות בסיכון גבוה יותר למצב נפשי ירוד ובעיות רגשיות. היא גם נוטה לתאר את חווית הלידה שלא טובה לעומת אישה שילדה בלידה נרתיקית.


* קשר אמא-תינוק: לאישה שעברה ניתוח קיסרי סיכויים גדולים יותר לקשיים ביצירת קשר מוקדם עם התינוק שלה, עשויים להיות לה רגשות ראשוניים שליליים כלפי תינוקה.

 

* הנקה: התאוששות מניתוח מציבה אתגרים בהנקה, לתינוק שנולד בניתוח קיסרי יש פחות סיכוי לינוק וליהנות מיתרונות ההנקה.

 


* ההשפעה על תינוקות:

תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי נוטים יותר:

 

* להיחתך במהלך הניתוח
* לחוות קשיי נשימה סביב זמן הלידה
* לחוות אסתמה בילדות והן בבגרות.


השפעה על כל התינוקות הבאים: ניתוח קיסרי בהריון זה מעלה את הסיכון לתינוקות בהריונות עתידיים.

מחקרים מראים כי לתינוקות המתפתחים ברחם המצולק יש סיכוי גבוה יותר:


* להיוולד מוקדם מדי
* לשקול פחות ממה שהם צריכים (משקל לידה נמוך)
* להיות בעלי פגם פיזי או פגיעה במוח או בחוט השדרה
* למות לפני או זמן קצר לאחר הלידה


הבעיות השכיחות יותר בלידה נרתיקית לעומת ניתוח קיסרי חוזר

לניתוח קיסרי יתרונות במספר תחומים, בעיקר במהלך תקופת ההחלמה באזור הנרתיק לאחר הלידה. שיטות מסוימות המשמשות בלידה נרתיקית, כמו אפיזיוטומיה, קשורות לבעיות ברצפת האגן ולא הלידה נרתיקית היא הגורמת להן.


בלידה נרתיקית תתכן אחת התופעות הבאות:


* אזור הנרתיק יכאב בשבועות לאחר הלידה
* תתכן דליפת שתן (3 מתוך נשים 100 סובלות מהבעיה שנה לאחר הלידה)
* דליפת גזים, או במקרים נדירים יותר, בריחת צואה (3 מתוך נשים 100 סובלות מהבעיה שנה לאחר הלידה)
* תינוק הנולד בלידה נרתיקית בסיכון גבוה יותר לפגיעה עצבית בכתף, בזרוע, או ביד (brachial plexus injury) (לרוב פגיעה זמנית).

 


ההבדל בין ניתוח קיסרי מתוכנן לניתוח חירום

לניתוח קיסרי מתוכנן ישנם מספר יתרונות על פני ניתוח חירום המתרחש במהלך לידה. קיים סיכון נמוך יותר לפגיעות כירורגיות כמו זיהומים. ההשפעה הרגשית של ניתוח קיסרי מתוכנן מראש דומה או רק מעט יותר גרועה מאשר לידה נרתיקית. לעומת זאת, ניתוחים קיסריים לא מתוכננים יכולים לגבות מחיר נפשי גבוה יותר. בנוסף לכך אישה המתכננת ניתוח קיסרי חוזר צפויה להיות בסיכון נמוך יותר לקשיים בהנקה אם כבר הניקה בעבר, או שיהיו לה רגשות שליליים כלפי התינוק לעומת אישה שילדה לראשונה בניתוח קיסרי לא מתוכנן. עם זאת, ניתוח קיסרי מתוכנן עדיין כולל את כל הסיכונים הכרוכים בניתוח גדול. בעקבות ניתוחים קיסריים נוצרת צלקת ברחם, דבר המגביר את הסיכונים לאמהות ולתינוקות בהריונות עתידיים ואת הסיכונים להידבקויות ותופעות לוואי הקשורות בהן.


תוספת הסיכון לבקיעת הצלקת במהלך לידת VBAC

מחקרים מראים שעד 4.2 מתוך 1000 נשים שיולדות לידת VBAC חוות קרע ברחם, לעומת ניתוח קיסרי מתוכנן. לפיכך, כ 238 נשים צריכות ללדת בניתוח כדי למנוע מקרה אחד של קרע ברחם במהלך לידות VBAC. אמנם קרע ברחם בדרך כלל דורש ניתוח קיסרי דחוף אך אובדן התינוק היא הרבה פחות נפוץ. תוספת הסיכון לאישה עם צלקת רוחבית נמוכה לקרע בצלקת היא בינונית לעומת ניתוח קיסרי חוזר.

 

תוספת הסיכון למות התינוק כתוצאה מבקיעת הצלקת במהלך לידת VBAC

מחקרים מראים כי 1.9 יותר תינוקות מתים בגלל בעיות בצלקת מתוך 10,000 לידות VBAC לעומת ניתוחים קיסריים מתוכננים. לכן, 5,200 נשים צריכות להסתכן בניתוח כדי למנוע את מותו של תינוק אחד בלבד כתוצאה מבעיות בצלקת במהלך VBAC.

תוספת הסיכון לאישה עם צלקת רוחבית נמוכה למות התינוק בזמן הלידה היא נמוכה לעומת ניתוח קיסרי חוזר.

 

תוספת סיכון לבקיעת הצלקת במקרים הבאים:
* סוג הצלקת ברחם לא ידוע
* חתך אנכי נמוך כתוצאה מניתוח קודם (יתכן אם נעשה הניתוח בוצע בשלב מוקדם של ההריון, לפני הצמיחה של החלק התחתון של הרחם)
* הערכת משקל התינוק מעל 4 ק"ג
* הריון הנמשך מעבר ל 40 שבועות

מטפלים מסוימים ימליצו על ניתוח קיסרי חוזר במקרים אלו בטענה כי לידת VBAC מסוכנת, אך המחקרים אינו תומכים בכך.


תוספת הסיכון לקרע ברחם בהריון עם תאומים או כתוצאה מהיפוך חיצוני של עובר במצג עכוז

מחקרים לא הראו שכיחות גבוהה יותר לקרע בצלקת במצבים האלה, אבל לא מספיק נשים נחקרו כדי לשלול עלייה בסיכון.


תוספת הסיכון לכריתת רחם כתוצאה מלידת VBAC לעומת ניתוח קיסרי חוזר

למרות שכריתת רחם יכולה להיות תוצאה של קרע ברחם בלידת VBAC, במרבית המחקרים נמצאו יותר מקרים של כריתת רחם דווקא בנשים שעברו ניתוח קיסרי חוזר. עם זאת, ייתכן כי מחקרים אלה כוללים מקרים בהם התבצע ניתוח קיסרי מתוכנן מסיבות כגון שליית פתח. במחקר בו לא הייתה התייחסות לנשים שעברו ניתוחים קיסריים חוזרים מתוכננים מסיבות רפואיות, לא נמצאו הבדלים באחוז הנשים שעברו כריתת רחם.

אין תוספת סיכון לכריתת רחם כתוצאה מלידת VBAC לעומת ניתוח קיסרי חוזר.

 

מספר הולך וגדל של צלקות ברחם עשוי להשפיע על הריונות ולידות בעתיד

הסיכונים לבעיות הבאות גדלים ככל שמספר הניתוחים הקיסריים גדל:

שליית פתח: הסבירות לשליית פתח גדלה לאחר ניתוחים קיסריים. שליית פתח מעלה את הסיכון לדימום, הלם רציני, לצורך בעירוי דם, קרישיות דם, ניתוח חירום, כריתת רחם, שליה נעוצה וסיבוכים אחרים. תוספת הסיכון לאישה שעברה ניתוח קיסרי לשליית פתח היא בינונית והיא עולה ונעשית גבוהה לאחר מספר ניתוחים.

שליה נעוצה: הסבירות לשלייה נעוצה עולה גם כן במקרה של רחם מצולק. השליה עשויה לגדול דרך רירית הרחם אל שריר הרחם או דרכו, הדבר מעלה את הסיכון לקרע ברחם, דימום, הלם רציני, עירוי דם, ניתוח חירום, כריתת רחם וסיבוכים אחרים. תוספת הסיכון לאישה עם ניתוח קיסרי קודם לשליית נעוצה היא בינונית, היא עולה לאחר מספר ניתוחים.

קרע ברחם: הסבירות לקרע ברחם באזור הצלקת לאחר ניתוח קיסרי יותר גבוהה לעומת קרע בדופן רחם שאינו מצולק בהריון ובלידה הבאים. הדבר מעלה את הסיכון לדימום, הלם קשה, עירוי דם, קרישי דם, ניתוח קיסרי מתוכנן או חירום, כריתת רחם סיבוכים אחרים. אם האישה מתכננת ניתוח קיסרי חוזר או לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי, היא נמצאת בסיכון גבוה יותר לקרע ברחם מאשר אישה שלא עברה ניתוח קיסרי. תוספת הסיכון לקרע ברחם לאישה שעברה ניתוח קיסרי היא בינונית ועולה בהתאמה ככל שמספר הניתוחים גדל.

 

לא נמצאו מחקרים המבהירים האם הסיכונים ותופעות הלוואי הקשורות בצלקת בהריונות עתידיים עולים כתוצאה ממספר ניתוחים קיסריים. הסיכונים לאמהות לאחר ניתוח קיסרי אחד יכולים לגדול או להישאר דומים ככל שמספר הניתוחים גדל: בעיות פוריות, הריון חוץ רחמי והיפרדות השליה.

 

הסיכונים לתינוקות לאחר ניתוח קיסרי אחד יכולים לגדול או להישאר דומים ככל שמספר הניתוחים גדל: לידה מוקדם מוקדמת, משקל לידה נמוך, מום גופני, פגיעה מוחית, פגיעה בחוט השדרה, לידת עובר מת או מות העובר זמן קצר לאחר הלידה.

 

הצטלקות והידבקות לעיתים קרובות גדלות ככל שמספר הניתוחים הקיסריים גדל, יצירת בעיות גדולות יותר ויותר עבור כל הניתוחים העתידיים באזור. לא נמצא מידע היכול להסביר האם ישנה עליה בסבירות לבעיות הידבקויות ככל שמספר הניתוחים הקיסריים גדל: כאבי אגן מתמשך או סיכונים בעיוותי וחסימות מעי בנשים.

 

 

  • _1
  • _2
  • _3
  • _4
  • _5


בלידה הקודמת ילדת בקיסרי

ועכשיו את רוצה אחרת?

ברוכה הבאה,

הגעת למקום הנכון!

הצטרפי עכשיו לאתר וקבלי את

המדריך ללידה נרתיקית אחרי קיסרי - בחינם!!!