ארגון הבריאות העולמי פועל להפחתת שיעור הניתוחים הקיסריים
במהלך חג פסח האחרון ידיעה מרעישה פורסמה בעיתונות
אירגון הבריאות העולמי (WHO) יצא בהודעה חסרת תקדים במטרה להביא להפחת בשיעור הניתוחים הקיסריים המתקיימים בעולם.
במדינות המערביות במהלך העשור האחרון ישנה עלייה חדה מאוד בשיעור הניתוחים הקיסריים.
ישנן מדינות כמו ברזיל ותורכיה בהן שיעור הניתוחים הקיסריים מגיע לכדי 80%-90%.
בארה"ב הממוצע הארצי עומד על למעלה מ-30%.
בישראל המצב עוד טוב יחסית למדינות אלו - מכלל הלידות שיעור הניתוחים הקיסריים עומד על 20%.
אז אמנם אצלנו יותר טוב מאשר בשאר העולם, אך עדיין שיעור הניתוחים הקיסריים המבוצעים מידי שנה גבוה ב- 5-10% מהמלצות ארגון הבריאות העולמי.
דולה מספרת - ליווי לידה של אם חד הורית
ההריון של כ' עבר על מי מנוחות, הריון תקין, מעקב ההריון בוצע באופן מלא. למרות גילה, 37, בחרה שלא לבצע בדיקת מי שפיר כיוון שכלל הבדיקות היו תקינות ולא היתה סיבה לחשד למום עוברי כלשהו או תסמונת דאון.
בשבוע 37 ניגשה כ' לבית החולים בו בחרה ללדת כייון שחשה ירידה בתנועות העובר. בעקבות בדיקות ודיון עם הצוות הרפואי הוחלט כי תישאר לאישפוז להשגחה בבית החולים.
לאחר 2 ימי אישפוז החלה ירידת מים בטפטופים בשעה 1:00 בלילה.
בנקודה זו שיחרור מבית החולים כבר לא עמד על הפרק, מכאן האפשרות היחידה היתה להמשיך להמתין או להיכנס לחדר לידה לקבל פיטוצין.
בשעה 8:00 בבוקר הגעתי לבית החולים ופגשתי את ק', הדולה הנוספת איתה ליוויתי את הלידה. אמה של כ' אף היא הגיעה לבית החולים.
דולה מספרת - הכנה ללידה ויב"ק
פגישת הכנה ללידה עם זוג לצורך הכנה ללידה שנייה - לאחר ניתוח קיסרי קודם הגיעו בני הזוג על מנת להתכונן ללידה נרתיקית.
הלידה הראשונה הסתיימה בניתוח קיסרי עקב מצג עכוז, ניתוח קיסרי אלקטיבי בשבוע 39. בהריון קודם לידה בניתוח קיסרי היתה אפשרות טובה ומתאימה מבחינה נפשית להלך רוחה של ח'. בהריון זה הכל תקין ומתנהל כשורה.
הפעם החליטה ח' שהיא מעוניינת בלידה נרתיקית לאחר קיסרי. היא נחושה בדעתה ללדת ומעוניינת לקבל את הידע והכלים הדרושים לה לצורך ההכנה ללידה.
את המפגש הראשון התחלנו בלדבר על המחשבות של בני הזוג בנוגע ללידה הקודמת. כל אחד מבני הזוג שיתף את תחושותיו האישיות לגבי הלידה הקודמת, ובהמשך ציין מהן ציפיותיו מלידה זו.
הלידה הקודמת הייתה זכורה להם כחוויה חיובית בסך הכל, מלבד כמה עניינים אשר ביניהם התחושה של חוסר הידע כיצד לטפל בתינוק שזה עתה נולד, קבלת הנחיות מהצוות ואי הפעלת שיקול דעת מצידם לגבי הנהלים הקיימים בבית החולים והאם הם מתאימים להם כפי שהם נהוגים. דיברנו על בתי החולים השונים הנמצאים באיזור מגוריהם בהם עלתה האפשרות ללדת. דיברנו על הנהלים הנהוגים בהם בהקשר של לידות לאחר קיסרי, סיכויי ההצלחה ומידת תמיכת הצוות בלידה לאחר קיסרי.
דולה מספרת - סיפור הלידה של א'
סיפור הלידה של א' מתחיל בניתוח קיסרי בעקבות מצג עכוז. הריון ראשון, פרפרים בבטן התכוננות ללידה טבעית ואז ללא כל התרה מוקדמת מודיע לה הרופא שלה במהלך בדיקה שגרתית כי התינוק נמצא במצג עכוז.
א' חקרה וביררה וגילתה שיש באפשרותה לגשת לרופא מומחה בבית החולים הסמוך הנמצא בעיר מגוריה ושם נמצא אחד הרופאים הידועים ביותר בארץ, בעל שם ומוניטין של "הופך תינוקות".
בתנועה עדינה תוך שימוש במכשיר האולטראסאונד באמצעות ידיו המיומנות מצליח הרופא הזה להפוך תינוקות עקשנים במיוחד.
א' הזדרזה לקבוע תור, והגיע חדורת מוטיבציה ביום המיוחל לביצוע ההיפוך. אבל העובר שלה היה קצת עקשן. הוא בחר שלא לשתף פעולה ולאחר כמה נסיונות שלא צלחו הוחלט כי יש לקבוע תור לניתוח קיסרי.
א' מאוכזבת, אך לא מאבדת את רוחה החיובית, מחליטה להתכונן לניתוח קיסרי, קוראת ולומדת ומשאירה את חוסר הידע וחוסר הודאות מאחורי.
והנה מתקרב לו המועד שנקבע לניתוח. יום רודף יום ובוקר הניתוח הגיע.
א' מגיעה לניתוח והכל מתנהל על מי מנוחות. כך לפחות היה נראה בהתחלה. אבל אז הסתבר שההרדמה לא פעלה כראוי וא' הרגישה הכל. היא החלה צועקת ובתוך שניות הורדמה בהרדמה מלאה. מיד לאחר מכן הוציאו את הרך הנולד מרחם אמו.
דולה מספרת - ליווי לידת ויב"ק של ב'
לאחר תקופה ארוכה בה נסתה ב' להרות ללא הצלחה החלה תהליך של טיפולי פוריות שנמשכו שנתיים ארוכות. בסופן של שנתיים אלה נקלטה האשה להריון ראשון.
לידתה הראשונה של ב' הסתיימה בניתוח קיסרי עקב ירידות דופק של העובר. הלידה לא התקדמה בקצב הרצוי עקב חוסר בתנועתיות. משהחלו ירידות בדופק העובר הוחלט לבצע קיסרי חירום.
שנה לאחר הקיסרי נכנסה ב' להריון באופן ספונטני ללא כל טיפולי פוריות. במהלך ההריון נפגשנו מספר פעמים ובהן דיברנו על האפשרות לבחור בלידת ויב"ק ולהעדיפה על פני קיסרי אלקטיבי.
לקראת הלידה נפגשנו שוב פגישה ארוכה בה דיברנו על האספקטים השונים של הלידה, על החששות והפחדים, על תהליך הליווי וההתמודדות עם צירי הלידה. האשה בדקה את האפשרות ללדת ויב"ק במעייני הישועה אך לאחר ביקור בבית חולים זה החליטה ללדת בבית חולים אחר.
בשבוע שקדם ללידה סבלה ב' מוירוס מעיים קשה, בעקבותיו פנתה לבית החולים לבדיקה עקב חולשה וחשש להתייבשות. היא בילתה את הלילה במיון יולדות, קיבלה נוזלים ושוחררה לביתה.
מספר ימים לאחר מכן פנתה ב' למיון יולדות כיוון שחשה בתחילתם של צירים. במהלך שהותה בבית החולים הוצע לה ניתוח קיסרי אלקטיבי אך היא סרבה כיוון שרצתה ללדת ויב"ק.