אישה סוכר
מאת: ליהי סופרין ND
הריון מהווה הזדמנות לשינוי באורח החיים. במהלך ההיריון משתנים הרגלי האכילה, רמת הפעילות הגופנית וכל השינויים אף משפיעים על מצבים רגשיים ועל יכולת התמודדות במצבי לחץ.
סכרת הריון הינה מצב זמני בו הגוף אינו מצליח לטפל בסוכרים בצורה אופטימאלית. במהלך ההיריון השלייה מייצרת הורמונים שונים, חלקם הינם נוגדי אינסולין (פרוגסטרון, קורטיזול, הורמוני גדילה ועוד) ייצור המוביל לכך שתאי הגוף פחות מגיבים לאינסולין ורמות האינסולין בדם עולות. אצל כ- 3%-5% מהנשים בהריון תופיע סכרת הריון, אך יש צורך להבחין בין סכרת הריון שהתפתחה במהלך ההיריון לבין סכרת ראשונית מסוג 1 או 2.
סביב שבוע 24 להריון הדרישה לאינסולין עולה משמעותית ולכן גם האבחנה נעשית בין שבוע 24-28. אבחון סכרת נעשה באמצעות בדיקת סקר בשבוע 24 ע"י העמסת 50 גרם גלוקוז (בשתייה). במידה והערך יוצא גבולי או מחוץ לטווח תישלח האישה להעמסת סוכר של 100 גרם. התוצאות לכך מתחלקות: 15% מהנשים יצאו עם ערך גבולי ו15% אחוז מהן תמצאנה עם סכרת.
איך מתבצעת העמסת 100 גרם - לפני מתן הסוכר בדיקת דם בצום (8-14 שעות), שעה לאחר שתיית הסוכר הערך צריך להיות עד 180 מ"ג לדצ"ל. שעתיים לאחר מכן עד 155 ולאחר 3 שעות עד 140. שני ערכים יעידו על סכרת הריון, ואחד על מצב המוגדר טרום סכרת.
לחילופין ניתן לבצע במשך שבוע ימים בדיקת גלוקומטר אישית ללא צורך בהעמסת הסוכר, ולהימנע מכל תופעות הלוואי אותן ניתן לחוות כתוצאה מההעמסה של כמות סוכר זו עלה גוף, שכן הבדיקות אינן אמינות לחלוטין ויש להן השלכות מטבוליות על הגוף. תופעות הלוואי לבדיקה כוללות: בחילות, סחרחורות, רעד, ירידת סוכר חדה, עייפות מוגברת וחוסר ריכוז.
הגורמים לסכרת הריון עדיין לא אותרו באופן חד משמעי ולכן לא ניתן להגדיר קבוצות בסיכון גבוה אך כן ניתן לראות קווים מאפיינים:
אפיגנטיקה – קובעת שהדנ"א שלנו מגיב לשינויים שהסביבה מותירה בגופנו ומשתנה בעקבותיהם. כל טראומה שאנו חווים, שינויים בתזונה שמשנים את גופנו ומגוון אירועים גדולים וקטנים בחיים, יכולים להותיר בגנום שלנו חותם ולשנות את המטען הגנטי שנעביר לדור הבא.
התפתחות העובר כוללת תהליכים אפיגנטיים רבים, אלו ידועים כרגישים מאוד ומכאן חשיבותם להמשך חייו. יצירת סביבה בריאה ויציבה לעובר ולאם בזמן ההיריון ואפילו עוד קודם לו לפני שלב ההתעברות, היא לפיכך בעלת משמעות רבה. מחקרים הראו כי תזונת האם, מצבה הפסיכולוגי, חשיפתה לעישון, למזהמים, לתרופות ועוד משפיעים על מגוון תכונות ומדדים בריאותיים במהלך חיי היילודים, ולאורך כל חייהם כאדם בוגר, עם השפעה ארוכת טווח המתבטאת באופן התפתחות הילד ובמועדות יתר למחלות שונות. כך למשל נמצא קשר בין עישון האם בזמן ההיריון לבין שינויים אפיגנטיים בצאצאים כמו למשל נפח ריאה קטן ב20% מהפוטנציאל.
היסטוריה משפחתית מקרבה ראשונה של סכרת – אורח חיים זהה הניזון מתזונה מתועשת ודלה, תזונה המכילה חומרי שימור ושמנים מזוככים ודלה במרכיבים עשירים ואיכותיים תפגע גם היא.
משקל לידה של האם עצמה קטן מ-2 ק"ג (פגות).
עודף משקל של האם בו מסת השומן גדולה משמעותית ממסת השריר.
רמות גבוהות של שומנים בדם - נמצא כי אומגה 3 מהחי מווסתת רמות אינסולין.
השפעות תזונתיות - חסר בסיבים – סיבים אשר מקורם מהצומח נמצאו יעילים בהפחתת הסיכוי לסכרת. 10 גרם סיבים ליום הביאו להפחתה של עד 26% בסיכוי.
מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה – יש צורך לאכול מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך על מנת שיהיה שחרור איטי של אינסולין.
העדר פעילות גופנית - פעילות גופנית מותאמת אישית משפיעה באופן כמעט ישיר על תגובת הגוף לאינסולין. לפי מחקרים עדכניים, נצפו שינויים ושיפור במדדים של רמות הסוכר, הכולסטרול והיחסים בין ה-HDL ו-LDL, הפחתה בלחצי דם גבוהים, עלייה ברמות סרטונין ושיפור מצב הרוח.
רמות סטרס ומתח נפשי גבוהות – ההיריון והמחשבות על הלידה המתקרבת והמעבר להורות מכניסים לחיי האישה התרגשות גדולה ועימה אולי גם חששות. סטרס כרוני, פיזי ורגשי, ישפיע על מערכות גוף רבות. מומלץ לנסות לפנות לאפיקים להפגת המתח כמו טיפולי גוף להרפייה , דמיון מודרך, קורס הכנה ללידה, תמיכה מהסביבה האוהבת ועבודה רגשית למציאת משאבים פנימיים וחיצונים לתמיכה.
הסיכונים בסכרת הריון והשפעת הסכרת על העובר
מאקרוזומיה - תינוק גדול עלול להוביל ללידה מאתגרת יותר מבחינת אורכה והקושי של התינוק לעבור בתעלת הלידה בקלות (כליאת הכתפיים). מאקרוזומיה מוגדרת כעובר מעל 4 ק"ג ומעל אחוזון 90. עובר מאקרוזומי לאמהות סכרתיות גדל בעיקר לרוחב ומסת השומן מצטברת בעיקר בפלג הגוף העליון (בטן וחגורת הכתפיים).
ההמלצה הרפואית לאם סכרתית בתינוק מעל 4 ק"ג תהיה להיכנס לניתוח קיסרי לעומת ההמלצה הרפואית לאם שאינה סכרתית להיכנס לניתוח (מעל 4.5 ק"ג).
לעוברים במשקל גבוה מתחת ל4 ק"ג ההמלצה הרפואית תהייה יילוד (זירוז) סביב שבוע 38-39 .
המחקרים האחרונים מראים כי מוח העובר מגיע לבשלות סביב שבוע 39 ולכן גם ההמלצה הרפואית השתנתה. נכון להיום ליילוד/קיסרי לשבוע 39.
ריבוי מי שפיר עלול לגרום למנח לא יציב של העובר ולחוסר ביסוס הראש באגן.
בסכרת לא מאוזנת יותר סיכוי למוות עוברי מעל שבוע 37.
האטה בהתפתחות.
היפוגליקמיה והיפוקלצמיה מיד אחרי הלידה ליילוד.
סכרת הריון או טרום סכרת אינה גזרה משמיים והיא ניתנת לאיזון וטיפול בדרכים פשוטות וללא תרופות בייעוץ נכון מקצועי ומותאם אישית. מוזמנות לפנות אליי לייעוץ אינטגרטיבי והתאמה אישית של דרכי הטיפול.
קצת על עצמי
שמי ליהי סופרין ND, נטורופתית, מלווה להורות בריאה, מדריכת הכנה ללידה, דולה, מדריכת הנקה ועיסוי תינוקות, יועצת שינה ומטפלת במגע (עיסוי הריון, רפלקסולוגיה ועיסוי תאילנדי עם קומפרס צמחים חם). בראייתי אני משלבת את הרפואה הטבעית והתמיכה באישה עם החיים המודרניים והטכנולוגיים של היום. אני מאבחנת כנטורופתית, מומחית בתזונה קלינית טבעית, טיפול בצמחי מרפא, תוספי מזון, ארומתרפיה, נרות הופי וטיפול בפרחי באך.
מתוך כך שאימי הינה מיילדת במקצועה ואני צמחתי בחדר הלידה, נסללה דרכי בטבעיות להתמחות בטיפול בנשים: בהכנת הגוף ושיקומו לקראת הריון, טיפולי פוריות, תמיכה באשה במהלך ההריון, הדרכה ללידה, ליווי לידה, הדרכה בהנקה ותמיכה בתא המשפחתי החדש. מלבד מרכז M בריאה בהנהלתי, אני מנחה קורסי הכנה ללידה וסדנאות עיסוי תינוקות במסגרת מועדון היולדות במרכז רפואי אסף הרופא ועוסקת בתחום הרפואה המשלימה כבר 20 שנה ובפריון בפרט 15 שנה.
אשמח לסייע ליהי סופרין ND 050-2822182 (בוואצאפ) או במייל Lihisof@gmail.com