שיפור חווית ניתוח קיסרי
במידה והיולדת מתכננת לעבור ניתוח קיסרי חוזר, גם אז, מן הסתם, היא תרצה לדעת כיצד לתכנן את חוויית הלידה הבטוחה ביותר האפשרית לה.
|
מומלץ לבקש לסגור את החתך ברחם בשתי שכבות של תפרים: בשנים האחרונות, רופאים רבים החלו לסגור את הרחם לאחר ניתוח קיסרי בשכבת תפרים אחת. מחקרים מראים כי הדבר עלול להוביל לבקיעת הצלקת לעתים קרובות יותר במהלך הלידות הבאות. מחקרים מראים כי ישנה סבירות נמוכה מאוד של בקיעת צלקת במהלך הלידה כאשר הרחם נסגר בשתי שכבות תפרים. עד שהמחלוקת תיושב כדאי לבקש סגירה בשתי שכבות תפרים.
כדאי לבקש לאחר הניתוח תרופות להורדת הסיכון לקרישי דם: בהתאם לנטיית היולדת לפתח קרישי דם, כטיפול מונע מומלץ לעשות הליכה קצרה מוקדם ככל האפשר לאחר הניתוח, תוך חבישת גרביים אלסטיות או מתקן דחיסה מכני לרגליים, או פשוט לקבל תרופה מתאימה.
חווית לידה חיובית בניתוח קיסרי
חווית לידה חיובית היא דבר חשוב מאוד. לא פחות מלידה נרתיקית מוצלחת, גם שיכוך כאבים לאחר ניתוח קיסרי הוא דבר החשוב לחוויית לידה חיובית. יש לדון מראש באפשרות שתתעורר בעיה בלתי צפויה בסוף ההריון או במהלך הלידה, שתחייב ניתוח קיסרי חוזר, וכדאי להיות מוכנים גם לאפשרות זו.
חלק מאפשרויות לשיכוך כאבים לאחר הניתוח יהיו זמינות בקלות, יש כאלה שיהיה צורך להתאמץ להשיגן ואילו אחרות לא יהיו זמינות כלל. במקרה כזה, יש צורך להחליט האם שיטות שיכוך כאבים אלה מספיק חשובות לך כדי לחפש טיפול במקום אחר. מומלץ לבחור רופא או בית חולים על פי ההעדפות אלו.
- מומלץ להשתתף באופן מלא בהחלטות לגבי הלידה: אם הלידה הייתה קלה או קשה ואם התינוק נולד בלידה נרתיקית או בניתוח קיסרי, עובדה זו לא בהכרח תשפיע על תחושות היולדת לגבי הלידה. אישה תהיה שביעת רצון מהלידה אם היא תרגיש תחושה של הגשמת יעדיה ושליטה אישית כאשר ישנה מערכת יחסים טובה עם הצוות המטפל: תחושת כבוד ואדיבות מצד הצוות, קבלת מידע באופן מיטיב והשתתפות בהחלטות לגבי אופן הטיפול.
- הרדמה אפידורלית או ספינאלית: הרדמה כזו מאפשרת ליולדת להיות ערה ומודעת לנעשה סביבה, היא יכולה לקבל את התינוק, להחזיקו ולהניקו בחדר ההתאוששות (לפחות בארצות אחרות זה כך).
- הכנסת הצנתר (קטטר) לשלפוחית השתן לאחר ההרדמה במטרה להימנע מהתחושה הלא נעימה הנלווית להליך זה.
- לוודא שבן הזוג או המלווה יישארו עם היולדת לכל אורך התהליך: ניתן ליהנות מתמיכה של בן הזוג והמלווים במשך הניתוח בפרק זמן שעשוי להיות ארוך ומלחיץ, קצר ככל שיהיה. זה נכון במיוחד במקרה של תהליך ההכנה לניתוח בשלב ההרדמה האפידוראלית/ספינאלית, נשים רבות מוצאות כי שלב זה מלחיץ עוד יותר מהניתוח עצמו. כך יוכלו בן הזוג ו/או המלווים לחלוק עם היולדת את רגע הלידה וקבלת התינוק.
- לשהות עם התינוק לאחר הלידה גוף לגוף: אם אין לתינוק בעיות הדורשות טיפול מיוחד (מעטים הם התינוקות עבורם נדרש טיפול מיוחד) אין שום סיבה שלא לשמור את התינוק אצל היולדת ובן זוגה. למרות שקשר גופני מיידי עם התינוק ידוע כמסייע להצלחת ההנקה ויצירת קשר טובה יותר עם התינוק (bonding), בבתי החולים עדיין ישנה מדיניות של דחיית שלב זה עד לסיום הניתוח והיציאה מחדר ההתאוששות.
- מומלץ ליידע את הצוות הרפואי לגבי העדפות היולדת:
-
- לבחור מוזיקה שתתנגן ברקע בזמן הניתוח
- להימנע מקשירת הזרועות
- הצבת הוילון במקום נמוך מספיק כך שיהיה מקום להניח את התינוק על החזה, ואז אם הידיים חופשיות, ניתן להחזיק ולגעת בתינוק
- קבלת הסבר בכל שלב מהרופא או מאחות
- הנמכת הוילון ברגע הוצאת התינוק בכדי לאפשר ליולדת לראות את התינוק מיד ביציאתו
- לבשר ליולדת או לאפשר לבן הזוג לבשר לה מהו מין התינוק, במקום שהצוות הרפואי יעשה זאת
- לקחת את השליה הביתה (ישנו מנהג לקבור את השליה באדמה ולטעת עליה עץ (במקרה כזה כדאי להביא מיכל מתאים או שקית אטומה).
-
- לבקש הזרקת משככי כאבים לצינורית האפידורל לאחר סיום הניתוח: במטרה להרוויח זמן נוסף של הקלה בכאבים למשך מספר שעות וכדי להקל בהחזקת התינוק והנקתו בשעות הראשונות.
- לדרוש נוכחות של בן הזוג/המלווה בחדר התאוששות: החזקת והנקת התינוק מיד לאחר הלידה עוזרות ליולדת ולתינוק להתחיל ברגל ימין וכמו כן עשויות למנוע בעיות בהנקה.
- לדאוג לכך שבן הזוג יוכל להיות עם התינוק בתינוקיה: כולל ביחידת טיפול נמרץ ילודים. אם יש הכרח להפרדת התינוק בשל בעיה רפואית, כך לפחות תוכל היולדת להתנחם בכך שבן הזוג נמצא עם התינוק ויוכל לדווח לה מה מצבו.
- שליטה במשככי הכאבים: מתן משככי כאבי לאחר הניתוח בשליטת היולדת באמצעות משאבת PCA, היולדת תוכל לתת לעצמה מנת משככי כאבים תוך ורידית (IV) בעת הצורך, על ידי לחיצה על כפתור. ישנו מנגנון נעילה המונע קבלת מנה העולה על המינון המותר. כיוון שמשככי כאבי עשויים לגרום לתחושת נמנום ובחילה, מומלץ לשלבם עם משככי כאבים שאינם נרקוטיים כמו אקמול או איבופרופאן (נורופן), דבר היכול להפחית או אפילו למנוע את הצורך במשככי כאבים אלו.
בארץ נוהגים לתת אופטלגין למרות שתרופה זו ידועה כמסוכנת ונאסרה לשימוש על ידי מנהל התרופות האמריקאי (FDA) לפני למעלה מ-30 שנים.
- להתחיל לשתות ולאכול כאשר היולדת מרגישה מוכנה לכך: גישה לאוכל ושתייה תעזור ליולדת להרגיש טוב יותר ותמנע ממנה כמובן תחושות רעב וצמא.
- קבלת עזרה בהנקה: הנקה לרוב קשה יותר לאחר הניתוח ובזמן ריפוי החתך. אשה בעלת ידע תוכל לעזור לך למצוא שיטות נוחות יותר להנקה. בן הזוג ואנשים אחרים יכולים לעזור בהחלפת צד, גיהוק והחלפת חיתולים.
- קבלת עזרה בבית: מדובר בהתאוששות מניתוח גדול על כל המשתמע מכך. צפויים קשיים מבחינה רגשית ופיזית וגם מגבלות בהרמה ובנהיגה. בניגוד לחווית התאוששות הרגילה של הליך כירורגי, מתווסף לכך הטיפול ברך הנולד (אחד או יותר) ובילדים גדולים יותר.