לידות עכוז
נהלים ללידות עכוז בבתי החולים
מצג עכוז הוא מצב בו תנוחתו של העובר ברחם לקראת הלידה אינה כמצופה, ישבנו (עכוזו) או רגליו של התינוק פונים כלפי פתח האגן במקום שראשו יפנה כלפי פתח האגן.
התינוק חופשי לנוע ברחם אמו במשך ההיריון, ובדרך כלל יהיה במצג עכוז עד לשבוע ה-32 של ההיריון. משבוע זה ואילך מרבית התינוקות מתהפכים ממצג עכוז למצג ראש, ישנו אחוז קטן של עוברים שאינם מתהפכים ונשארים במצג עכוז.
ישנם 3 מצגי עכוז אפשריים:
Frank Breech - עכוז העובר נמצא בתחתית הרחם, כשירכיו כפופות לכיוון הבטן ושוקיו מורמות כלפי מעלה. 70% ממצגי העכוז מצויים בתנוחה זו.
Complete Breech - עכוז העובר נמצא בתחתית הרחם, כשירכיו כפופות לכיוון הבטן, השוקיים כפופות וכפות הרגליים מצויות בגובה העכוז עצמו. לידה במצג עכוז שכזה היא ממושכת יותר והסיכויים ללידה נרתיקית קטנים יותר לעומת מצג Frank.
Incomplete and Footling Breech - הרגליים מצויות מתחת לגובה העכוז. מצג זה הוא המתאים פחות משאר מצגי העכוז ללידה נרתיקית, שיעור הסיבוכים בו הוא גבוה וכמעט תמיד יהיה צורך בניתוח קיסרי.
3%-4% מכלל הלידות הן לידות עכוז, בהן העובר שהיה אמור להסתובב למצג ראש לקראת שבוע ה-34 של ההיריון לא הסתובב.
מצג עכוז שכיח במקרים הבאים: לידה מוקדמת, פגים, היריון מרובה עוברים, לידה שנייה, מומים עובריים חמורים (הידרוצפלוס) ומקרים של עוותים או גידולים שונים ברחם.
הסיבות לאי התהפכות העובר למצג ראש או התהפכותו למצג עכוז אינן ידועות, אך ישנן סיבות פיזיולוגיות שעלולות להביא לכך: ריבוי מי שפיר, מום או עיוות ברחם, צורת אגן לא תקינה של האם, גידולים ברחם, היריון עם יותר מעובר אחד, שרירים רפויים של הבטן או של הרחם, שליה נמוכה ומומים שונים בעובר.
מצב רגשי של האם המלווה בחרדות, מתח ופחד גורמים לכיווץ החלק התחתון של הרחם וכתוצאה מכך השכיחות של לידת עכוז בקרב אימהות חרֵדתיות גבוהה יותר.
תמותת העוברים בלידת עכוז גדולה פי שלושה מלידות רגילות בעקבות בעיקר עקב פגיעות ושטפי דם במוח התינוק בעת חילוצו. ביציאה מתעלת הלידה יש סכנה לראשו, עלול להיות מחסור בחמצן לתינוק אם הלידה איטית וקיימת סכנה לפריקת איברים של התינוק.
ישנה נטייה כללית להרבות בניתוחים קיסריים במקרים של לידת עכוז כיוון שהיא עלולה להקשות על היולדת, על העובר ועל הרופא המיילד.
מחקרים חדשים שנערכו בתחום והסיכונים הצפויים ליולדת בניתוח קיסרי, איגודי הגינקולוגים משנה המלצותיו ומאפשר לידות טבעיות במצג עכוז.
איגוד הגינקולוגים יוזם מהלכים לצמצום מספר הלידות בניתוח קיסרי, דן אבן, הארץ
היפוך חיצוני:
ישנן שיטות שונות להיפוך עוברים ממצג עכוז למצג ראש:
דיקור סיני (אקופונקטורה)
היפוך חיצוני של העובר על ידי רופא – תוך כדי שימוש באולטראסאונד הרופא מניח את ידיו על הבטן ההריונית ומנסה להרחיק את העובר מאגן הירכיים, מסובב אותו למצג צד ולבסוף למצג ראש. תוך כדי התהליך הירכיים של העובר נשמרות מקופלות קרוב לבטנו כדי להגדיל את הסיכויים להצלחה. 55%-70% מההיפוכים החיצוניים מצליחים.
קישורים לכתבות:
לידת עכוז וניתוח קיסרי: מה כדאי?
כמה דברים שכדאי לדעת אם תינוקך במצב עכוז
ynet מצג עכוז? את לא חייבת ניתוח קיסרי - בריאות
ynet מצג עכוז? לא נוגעים. לכי לקיסרי - בריאות
לידת עכוז | עם הטוסיק קדימה - בריאות - הארץ
כמה דברים שכדאי לדעת אם תינוקך במצב עכוז