חבל טבור כרוך: שעיר לעזאזל מושלם
מאמר מאת רייצ'ל ריד, מיילדת אוסטרלית, פורסם ב-29 ביולי 2010 midwifethinking - Nuchal Cords: the perfect scapegoat
עודכן באפריל 2013
תרגום: הילה ארן
בכדי לאתחל את הבלוג שלי החלטתי לכתוב על אובססיה קלה שלי: הפחד מ, והרוטינה של מיילדות בניהול nuchal cords - חבל טבור כרוך סביב הצוואר בלידה. כתבתי והצגתי את נושא זה רבות, שעממתי הרבה אנשים שעשו את הטעות בלהעלות את הנושא בנוכחותי ולמרות שאמרתי לקולגות שלי שהנחתי בצד את הפודיום של “nuchal cords”, אני מוציאה אותו שוב מחדש בעבור ה"פתיחה החגיגית" של הבלוג. התוכן של מאמר זה מבוסס בחלקו על סקירה ספרותית שערכתי לתיזה בדוקטורט שלי. אם את מעוניינת במידע נוסף, או לראות מראי מקום את יכולה להוריד את המאמר מכתב העת כאן, פוסטר כאן, או סקירה ספרותית מלאה של התיזה כאן.
למה ואיך תינוקות מגיעים למצב של חבל טבור כרוך סביב הצוואר?
הופעת חבל טבור כרוך סביב הצוואר זה תופעה מאוד נפוצה בלידות. בערך שליש מכל התינוקות נולדים עם חבל טבור כרוך סביב הצוואר. איך ומתי זה יסתיים זה יהיה שונה בין תינוק לתינוק. מעניין שזה יותר נפוץ אצל תינוקות בנים – כנראה בגלל שסביר יותר שיש להם חבל טבור ארוך יותר. זה גם נפוץ יותר ככל שההיריון אורך יותר, אני מניחה שיש יותר זמן לחבל הטבור להיכרך. אם חבל הטבור כרוך לא התרחש במהלך ההיריון זה יכול להתרחש במהלך הלידה. כאשר התינוק יורד באגן הוא מתברג ויכול ללפף את החבל סביב הצוואר שלו. ראה הפוסט הזה כדי לראות איך רוטציה עובדת.
שעיר לעזאזל רב גוני
חבל טבור כרוך נהיה שעיר לעזאזל מושלם מאחר והוא מטיל את האשמה על האם/תינוק ולא על הרופא המטפל/מערכת. התוצאה היא שפחד מפני חבל טבור קשור מוטבע בתרבות
שלנו. כל פעם שאני קוראת סיפור על לידה לא צפויה מחוץ לבית חולים זה תמיד נראה שמעורב לחבל טבור כרוך. הסיפור על איזה מזל יש לתינוק שהוא שרד את הסכנה של חבל טבור כרוך הרחק ממומחים שיודעים איך להתמודד עם סיבוך כזה. בנוסף, שמעתי סיפורי לידה רבים מדי שבו הואשמו שלא בצדק הסיבוכים על נוכחותו של חבל טבור כרוך.
לפני שאני אתמודד עם כמה מהמיתוסים – קצת מידע בזריזות אודות אנטומיה ופיזיולוגיה: חבל הטבור נועד להיות "לבוש" סביב הצוואר מבלי לגרום לבעיה.החבל המפותל מכוסה בג'ל וורטון. זה מגן על 3 כלי הדם מסוג של מתיחה ודחיסה שזה חלק מלהיות מחובר לתינוק נייד.חבל הטבור הוא גם מספיק ארוך (55 סנטימטר בממוצע) כדי להיות עטוף בנוחות סביב הצוואר עם הרבה שאריות ארוכות.
הריון
אין מחקר שתומך ברעיון שחבל טבור כרוך קשור לתמותת תינוקות במהלך ההריון. לרוע המזל, יש תינוקות שלא מצליחים לשרוד ומתים לפני שהלידה מתחילה. יש לעיתים סיבה לא ידועה לזה שיכולה להוסיף על ההרס. כאשר תינוקות אלו נולדים לעיתים מוצאים שחבל הטבור כרוך סביב הצוואר (כשליש מכל התינוקות). למרות שאני יכולה להבין את הצורך למצוא את הסיבה ועל כן לבחור במובן מאליו, אני לא חושבת שזה עוזר בטווח הרחוק. הורים צריכים לקבל תשובות כנות על אובדן תינוקם, אפילו אם התשובה היא 'אנו לא יודעים'.
במהלך הלידה
לאורך הלידה חבל הטבור אינו גורם לבעיה. התינוק לא 'מוחזק' על ידי החבל מאחר וכל החבילה – פונדוס (החלק העליון של הרחם), השילייה וחבל כולם יורדים למטה ביחד. הרחם 'מתכווץ' למטה (צירים) ומוריד את התינוק למטה ביחד עם השילייה וחבל הטבור המחוברים. לא רק כאשר התינוק יורד לתעלת הלידה הוא צריך מספר סנטימטרים של אורך נוספים (ראה 'לידה' למטה).אך, כאשר ניתוח קיסרי מתבצע מסיבה של 'מצוקה עוברית' או 'חוסר התקדמות' בלידה, המצאות של חבל טבור כרוך משמש כתירוץ... 'אה אה, תראה – התינוק היה במצוקה מאחר וחבל הטבור היה סביב הצוואר' או '... חבל הטבור עצר מהתינוק לרדת למטה'. סביר להניח שלחבל הטבור אין שום קשר עם מצוקה או חוסר התקדמות. יותר סביר שהתערבויות שהתבצעו במהלך הלידה הובילו לסוף התסריט (למשל, השימוש בהורמון לזירוז ו/או 'חוסר סבלנות').
יציאת התינוק (השלב האחרון של הלידה)
חבל הטבור נשאר מסביב לצוואר התינוק כשהראש יוצא מהרחם ודרך הנרתיק. בדרך כלל חבל הטבור לא גורם לשום בעיות כי הוא מאוד גמיש. הדם ממשיך לזרום דרך כלי הדם כמו שהיה במהלך ההריון והלידה.
לעיתים חבל הטבור נמתח ומתהדק במהלך השלב האחרון של הלידה-כשהראש יוצא. או שאין מספיק 'גמישות' (יכולת להימתח), או שהחבל לכוד נגד האגן על ידי גוף התינוק. כאשר חבל הטבור קצר מהאורך הממוצע וכרוך סביב הצוואר מספר פעמים. אולם, התינוק אינו 'נחנק' כי הוא לא נושם מהפה והאף. חבל הטבור מספק חמצן, ולא האוויר. בעוד חבל הטבור נמתח ונדחס כלי הדם מעבירים פחות דם (אבל עדיין מעבירים קצת). התוצאה היא היפוקסיה לטווח הקצר (אספקת חמצן מופחת),שנפתרת ברגע שחבל הטבור משוחרר לאחר הלידה וזרימת הדם מתחדשת. תינוקות אלו עלולים "להיות קצת מעולפים" אבל מתאוששים במהירות – אם מניחים ל חבל הטבור. למרבה הצער, הדרך שבה המצב הוא מטופל (ראי בהמשך) יכולה ליצור בעיות נוספות. התוצאה היא בצורך בהחייאה שלאחר מכן מטילים את האשמה על חבל הטבור ולא על מה שנעשה לו על ידי איש המקצוע.
הסיכונים הקשורים להידוק וחיתוך חבל טבור הדוק
ברגע שחבל הטבור מהודק, הדם שזורם בין התינוק לשילייה נעצר, נפח הדם של התינוק פוחת וגם אספקת החמצן. זה גורם להחייאה להיות חיונית וקשה ברגע שהתינוק נולד. כל עיכוב בלידת התינוק (למשל פרע כתפיים) אחר כך יגביר את הסיכון להיפוקסיה. בעוד שהמתנה להולדת התינוק שאין לו הספקת דם אלא מוגבלת בלבד. היו תביעות מוצלחות של רשלנות רפואית נגד רופאים מיילדים בארה"ב שחתכו את חבל הטבור לפני פרע הכתפיים. מחקר אחד (Sadan et al. 2007) מצא שלא חיתוך ולא השהיית חבל הטבור משפיע לרעה על תוצאה של התינוקות. אולם המחקר לא בדק את חבל הטבור הדוק, חבל טבור שנחתך אחרי הוצאת הכתף הקדמית.
לתינוק עם חבל טבור מהודק הדבר הגרוע ביותר שאתה יכול לעשות זה להדק ולחתוך!
הסיכונים הקשורים במשיכה וליפוף חבל טבור רופף.
בפועל יותר נפוץ למשוך וללפף חבל טבור רופף. רב אנשי המקצוע עושים זאת וגם אני למדתי לעשות זאת. אולם, טיפול בחבל הטבור מגרה את העורק הטבורי להיות צר יותר ולהפחתת זרימת הדם. התרופפות חבל הטבור יהיה בדרך כלל במתיחה אשר יכולה לסכן את קריעת החוט ודימום שלאחר מכן (מהתינוק), או היפרדות חלקית של השליה. כאשר הייתי מיילדת מתלמדת פצעתי את חבל הטבור בזמן שסיבבתי מעל לראשו של התינוק. למזלי המורה שלי הידקה את הקצוות במהירות, אך לא לפני שקבלתי שפריץ של דם בעיניי! מאוחר יותר גיליתי שתינוקות יכולים להיוולד עם חבל טבור סביב צווארם. הם או נולדים דרך הלולאה, או שהם יוצאים איתו עדיין מלופף סביבם.
בדיקת חבל הטבור
אז, אם את לא הולכת לחתוך או ללפף את חבל הטבור מה הטעם בלחפור בכדי לראות אם זה שם? בדיקה של חבל הטבור מפריעה לתהליך של לידה פיזיולוגית.זה גם מחזק את הרעיון שזה סיבוך לידה המסכן את התינוק מאשר מצב נפוץ. לומר לאישה לפסיק לדחוף ולשים את האצבעות בנרתיק שלה יכול להחליש ולהכאיב. יש גם את נושא ההסכמה – כמה אנשי מקצוע מקבלים הסכמה לפני ביצוע ההליך?
המלצות
* דברי עם ההורים לפני הלידה על האפשרות והנורמליות של חבל הטבור
* במהלך הלידה אל תעשי כלום
* אם חבל הטבור מונע מהתינוק לרדת ברגע שרואים את הראש (מאוד נדיר) השתמשי בטכניקת ''somersault (Schorn & Blanco 1991) - ראי למטה
* ברגע שהתינוק נולד, להסיר את חבל הטבור (האם/משפחה יכולים לעשות זאת)
* אם התינוק נפגע בלידה עודדי את ההורים לדבר עם התינוק שלהם בזמן שמחזור דם של השליה מתחדש קובע ומנרמל את נפח הדם וחמצן לתינוק. אם התינוק דורש החייאה נוספת יש לעשות זאת עם חבל הטבור בשלמותו.
הנה סרט מדהים של אם המטפלת בתינוק שלה עם חבל טבור כרוך מספר פעמים.
{youtube}i00Z22ZNe_8{/youtube}
כאן את יכולה לראות אם המסירה את חבל הטבור בלידת מים.
התינוק בתמונה לעייל נולדת בלידת מים ביתית. חבל הטבור שלו היה כרוך סביב צווארו פעמיים. ניתן לראות את המיילדת מבצעת את טכניקת הסלטה תוך כדי הבאת התינוק מחוץ למים ולתוך ידיו של אימו. לתינוק זה לקח כ 30 שניות להתחיל לנשום תוך כדי שהשלייה חידשה את נפח הדם והחמצן, אביו נשף בפניו בעדינות והוא שאף את נשימתו הראשונה.
טכניקת somersault
השתמשתי בזה רק פעמיים מתוך מאות לידות.
סיפורי לידה
חוויות של אמהות שילדיהם נולדו עם חבל טבור כרוך שנחתך לפני הזמן וההשלכות: סיפור לידה – חיתוך חבל טבור כרוך חווית לידה – חיתוך חבל הטבור לפני יציאת התינוק ברוך הבא לעולם גבריאל תומס
http://misskalypso.wordpress.com/my-birth-stories/
חוויות של אמהות שילדו את תינוקם עם חבל טבור כרוך שלם: סיפור הלידה של אדוארד גו'ן חבל הטבור סביב צוואר התינוק אינו סכנה מיידית המשמעות של 4. סיפור הלידה של ילדי הרביעי
מידע נוסף
גלוריאה למאי (Gloria Lemay) מסבירה בתמונות של לידת תינוק עם חבל טבור כרוך כאן
קיית אמרסון באתר Delayed Cord Clamping.com דנה בחבל טבור כרוך:
* חבל טבור כרוך סביב הצוואר – מה הורים ומתמחים צריכים לדעת
* בניסיון – חיתוך חבל טבור כרוך
קיית גם מציגה בפרזנטציה מבריקה ביום המיילדת הוירטואלי שאפשר להאזין לו/לצפות און-ליין: חבל טבור כרוך: טקס ורוטינה
http://internationaldayofthemidwife.wikispaces.com/7